Energetikai hírek

A 2015. LVII. törvény az energiahatékonyságról és a 122/2015 Kormány rendelet az energiahatékonyságról előírja energetikai szakreferens megbízását. Amennyiben az éves energiafelhasználás átlaga meghaladja a 400.000 kWh villamos energiát, 100.000 m3 földgázt vagy 3.400 GJ hőmennyiséget, akkor energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett. Az energetikai szakreferens feladata az energiahatékonysági szemléletmód, energiahatékony magatartásminták meghonosításának elősegítése az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet működésében és döntéshozatalában.

 

A szabályozás értelmében figyelemmel kíséri a vállalkozás energiafelhasználásának változásait, valamint az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását, amiről meghatározott tartalmú és rendszerességű jelentést ad a vállalkozás számára.

Az 1996. évi LXXXI. törvény, a társasági adóról és az osztalékadóról 2017-től lehetőséget biztosít energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményre. Feltétele, hogy az energiahatékonyságról szóló törvény szerinti végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerüljön sor. Az adókedvezményt 6 évig lehet igénybe venni, mértéke beruházásonként maximum az elszámolható költségek és a kapott állami támogatás jelenértékének 30%-áig, de legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forintösszegig, amit a kisvállalkozások 20, középvállalkozások 10%-kal tovább növelhetnek.

Amennyiben beruháznak, kapacitást bővítenek, felújítanak vagy tudatosabban szeretnék a környezetet alakítani keressék tanácsadóikat.

 

dr. Molnár Barna   

Gulyás Péter  

dr. Ősz János  
Ősz András   
Ügyvezető igazgató     cégvezető   okleveles gépészmérnök   ügyvezető  

Speciális szolgáltatások

IFRS könyvvizsgálat
Komplett IFRS beszámolók könyvvizsgálata [Bővebben]
Bérelszámolás
Speciális elszámolások, kimutatások és kiértékelések német, angol nyelven. [Bővebben]
Számviteli szolgáltatások
Devizás könyvvezetés, konszern beszámolók, évzárások támogatása. [Bővebben]

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Email címe megadásával elismeri, hogy elolvasta adatvédelmi tájékoztatónkat és hozzájárul adatainak felhasználásához. Amennyiben a későbbiek során bármikor úgy dönt, hogy nem tart igényt leveleinkre, kérjük, jelezze igényét hirlevel@molnar-banyai.eu e-mailen keresztül.