EKÁER informatikai fejlesztések


A módosítással az EKÁER felületet tulajdonképpen a meglévő jogszabályhoz igazították, melyben időpontot határoz meg a jogszabály alkotó, nem dátumot, amit eddig a felületen meg kellett adni.

 

Fuvarozás megkezdésének időpontja:

Az áruforgalom irányai közül a belföld-EU reláció kapcsán előírás a fuvarozás megkezdésének időpontját rögzíteni.

Az adóhatóság informatikai osztályának jelenlegi tájékoztatása szerint a fuvarozás megkezdésének időpontjaként az alábbi időpontok közül azt kell megadni, ami az adózó rendelkezésére áll:

  1. a kamion telephelyre érkezésének időpontja
  2. az áru gépjárműre történő felpakolásának kezdő időpontja
  3. a felpakolt gépjármű telephely elhagyásának időpontja


Amennyiben csak a dátum mező kerül kitöltésre, és az időpont mező (óra, perc) üresen marad, az aktív státuszú bejelentéseket a rendszer automatikusan 00 óra 00 perc adattal menti el.


Áru megérkezésének időpontja:

EU-belföld, illetve belföld-belföld relációban szükséges az áru megérkezésének időpontját rögzíteni.

A kirakodás dátuma mezőre kattintva felugrik egy figyelmeztető üzenet, mely alapján  azt az időpontot kell megadni, amikor az áru megérkezett első kirakodási helyére és a címzett átvette. Ez után megjelenik a naptár funkció, amiből a pontos dátum és időpont kiválasztható. Amennyiben a dátum megadása mellett időpontot már nem adunk meg a naptár funkcióban, abban az esetben az aktuális időpont kerül tárolásra.A témában az EKAER honlapon megjelentetett EKAER Felhasználói kézikönyv nyújt további segítséget.