A zöld iroda

  • Huszár Ádám
  • |
  • 2019. 02. 04.

Tudtad, hogy az a hely ahol a napjaid jelentős részét töltöd, az iroda a városi széndioxid kibocsátás harmadát teszi ki? És, hogy már egy kisebb iroda éves papírfelhasználása is kb fél tonna, az három húszméteres fa. Hát nem jobb lenne egy olyan helyen dolgozni, ami odafigyel a környezetre és a bolygónk jövőjére?

A környezetbarát munkahely nem csak nekünk dolgozóknak hasznos, gondoljunk csak bele, hogy mekkora költségtől szabadulna meg a munkáltató, ha csak a papírfelhasználást csökkentené. Az így felszabaduló rezsi-költségeket másra lehet fordítani, amitől a vállalat versenyképesebb lehet.


Nézzük milyen már megvalósult példák vannak a zöld irodára

A napkollektorok manapság egyre elterjedtebbek a hazánkban is, viszont más módszerek is vannak. Az esővíz megtisztítása talán még nem annyira használatos idehaza de a zöld tetőket egyre több helyen látni. Talán a legegyszerűbben megvalósítható a világítótestek korszerű energiahatékony változatokra való cseréje.

Vannak a világban ennél jóval nagyobb vállalások is cégek részéről, egy spanyol tervező iroda például egy erdőbe építette fel székhelyét. Az épületnek üvegfalai vannak, így az év nagy részében nem szükséges mesterséges fény a munkához. Az iroda félig a földbe van süllyesztve ezzel a klíma kérdése is megoldódott. 

kép forrása: https://iwan.com/

De nem kell ilyen messze elmennünk, hogy zöldebbé tegyük irodánkat. Gondoljunk csak bele minden iroda használ nyomtatókat, amivel hatalmas mennyiségű papírt használnak el. Érdemes viszont nyomtatás előtt átgondolni, hogy mi az, amit mindenképpen ki kell nyomtatni. Manapság a digitalizálás olyan szintjére léptünk, amiben a legtöbb dolgot már nem is lenne szükséges kinyomtatni. A számláknál megjelentek az e-számlák és a bérlapok nyomtatására is megvan a megoldás. A digitális bérlap letöltő rendszer arra hívatott, hogy a munkáltatót mentesítse a bérlapok nyomtatásától, borítékolásától és kiosztásától. A munkavállalók részéről is csupa előnnyel jár, nem tudják elveszteni és digitális formában hónapokra lebontva visszanézhetik. Nyomtatni is lehet, de azt érdemes csak a legszükségesebb esetben. 

Tehát a munkahelyek sokat tudnának tenni egy zöldebb iroda eléréséhez már pár apró változtatással, de mi magunk is sokat tehetünk a környezetünkért, ha reggelente autó helyett a tömegközlekedést vagy a biciklit választjuk.