Transzferár Tanácsadás

  • Rendszergazda
  • |
  • 2017. 12. 08.

A vállalatcsoportok egyre összetettebb gazdasági környezetben működnek, melynek eredményeként a csoporton belüli kapcsolt vállalkozások egymás között egyre nagyobb számú tranzakciót hajtanak végre. A magyar adótörvények értelmében a kapcsolt vállalatok egymás közötti ügyleteikben alkalmazott árait (transzferárak) a szokásos piaci ár elvével összhangban kell meghatározni. A transzferárak kérdésköre egyre nagyobb jelentőséggel bír, hiszen a csoporton belüli tranazkciók számának növekedésével, valamint az Adóhatóság egyre mélyrehatóbb ellenőrzéseinek köszönhetően, a transzferárakban rejlő adózási kockázat is jelentősen megnövekedett.

A nemzetközi trendekkel összhangban az adóhatóság évről évre nagyobb hangsúlyt fektet a transzferárak vizsgálatára Az Adóhatóság ellenőrzési aktivitása jelentősen nőtt a transzferárazás területén és az ellenőrzések eredményessége megsokszorozódott az utóbbi években. Az Adóhatóság tájékoztatója alapján 2012-től már nem csak a transzferár-nyilvántartások készítésére kötelezett közép- és nagyvállalatok, de az eddigi ellenőrzésekből kimaradó kisvállalkozói kör is számíthat transzferár ellenőrzésre.

Ha az adózó nem fordít megfelelő figyelmet a transzferárazásra, egy Adóhatósági ellenőrzés során komoly következményekkel számolhatnak, hiszen az adóhiányon túlmenően az adózó az adóhiány 50%-ig terjedő adóbírsággal, valamint késedelmi kamattal sújtható, továbbá a törvényi előírásoknak nem megfelelő, hiányos vagy hiányzó transzferár nyilvántartások miatt az adózónak nyilvántartásonként és évente 2 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell számolnia, amely összeg bizonyos esetekben ennek többszörösére is növekedhet.

Az Adóhatóság 2013-as év kiemelt vizsgálati céljai között szerepel atranszferár nyilvántartások vizsgálata. Az Adóhatóság évek óta nagy figyelmet fordít a transzferárakkal összefüggő előírások betartatására. A formai szempontokon túl a tartalmi szempontok vizsgálata is egyre hangsúlyosabb, egyértelműen látszik, hogy a transzferárazás, illetve a transzferár nyilvántartás kérdése kiemelt adókockázatot jelent.

Szakértőink felkészültségét több, sikeresen lezárt transzferár ellenőrzés és mára már százat is meghaladó elégedett ügyfél jelzi. Szolgáltatásainkat mindig az Önök társaságának konkrét igényeihez igazítjuk, így a konkrét megrendelői igények alakítják a transzferár szolgáltatások körét és terjedelmét.