Szeptember 1-jével új szabályok léptek hatályba Magyarországra való beutazással kapcsolatban.

  • Huszár Ádám
  • |
  • 2020. 09. 02.

Külföldről érkező magyar állampolgároknak hazaérkezésüket követően kötelező két hét karantén. Az országba való belépéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, aminek eredményétől függően házi vagy kijelölt karanténba kerülnek.

A két hetes karantén kiváltható 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal negatív teszt adásával.

Ez esetben az ügyintézés menete a következő. Az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a magyarországi lakóhely szerint illetékes járási hivatalhoz, amelynek díja háromezer forint. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy email útján szükséges benyújtani. Az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel a kérelmet, amelyet a lakóhely szerint illetékes hivatalhoz kell megküldeni. 

Az illeték megfizetése utalással történik a Magyar Államkincstár által vezetett Eljárási illetékbevételi számlára, amelynek száma: 10032000-01012107. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Ha  mindkét PCR-teszt negatív,  akkor a  hatóság határozatot ad ki a hatósági házi karantén alóli felmentésről.  Csak a határozat megérkezését (ezt elektronikusan küldik meg) követően hagyható el a karantén és vehető le az ajtóról a piros cédulás karantén figyelmeztetés.

A fentiek alól kivételt képez, ha Csehországból, Lengyelországból vagy Szlovákiából érkezik haza olyan magyar turista, akinek még a határzár előttről volt a fenti országokban szállásfoglalása. A karantént kiválthatja a hazautazáskor egy darab, 5 napnál nem régebbi negatív teszttel.

A külföldi állampolgárok főszabály szerint nem léphetnek be hazánk területére. A rendelet azonban tesz pár kivételt. A rendőrségnél kérelmezett engedéllyel rendelkező külföldiek, az ingázók, a kapcsolt vállalkozások vezetői, munkavállalói és a visegrádi országok (Szlovákia, Lengyelország, Csehország) állampolgárai bizonyos feltételek mellett továbbra is jöhetnek.

Azok, akik a szomszédos országokban dolgoznak, vagy onnan járnak át Magyarországra dolgozni (ingázók), karantén nélkül léphetnek be az országba. Ennek feltétele, hogy a határtól 30 km-en belül lakjanak és dolgozzanak, a másik országban ne haladja meg a tartózkodásuk a 24 órát.

Külföldről érkező személy Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet, ha a Tao törvény szerinti kapcsolt vállalkozás vezetője vagy munkavállalója, ha a beutazó személy utazásának célja üzleti. Ezt igazolni cégkivonattal és munkáltatói igazolással lehetséges.

A visegrádi országok állampolgárai, akik igazolják, hogy Magyarországon szeptember 30. napjáig van legalább egy napnyi szállásuk foglalva, azok a beutazáskor egy darab, 5 napnál nem régebbi negatív teszttel beléphetnek.