Módosult a beutazással kapcsolatos szabály

  • Huszár Ádám
  • |
  • 2020. 09. 07.

A továbbiakban a schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában elvégzett tesztek eredményét is elfogadja a hatóság, ha arról angol nyelvű eredményt mutat be a beutazó.

A módosításnak köszönhetően azok a magyar állampolgárok, akik gazdasági vagy üzleti okból utaztak külföldre, hazaérkezéskor korlátozás nélkül beléphetnek az országba. A gazdasági vagy üzleti célt ugyanakkor igazolni kell a határon. Ennek az igazolására minden olyan dokumentum, irat vagy levelezés alkalmas lehet, amelyből kiderül az utazás gazdasági vagy üzleti célja.

Egy külföldi munka elvégzése esetén erre alkalmas lehet a megbízási szerződés, amelyet a külföldi megrendelővel kötött a társaság, a munkavállalók esetén pedig egy munkáltatói igazolás.

Üzleti célú megbeszélés, tárgyalás esetén pedig megfelelő lehet a meghívó vagy a levelezés, esetleg egy igazolás a külföldi féltől.

A fenti szabályokat lehet használni a külföldiek Magyarországra való beutazásakor is. A határon nekik is igazolniuk szükséges a gazdasági vagy üzleti célt.