Szakmai hírek


SZÉP-Kártya 2022-es változásai

2022. 01. 04.

Az idei év is eltérő lesz a megszokottól a Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP-Kártya) használók számára. A 2022-es év kapcsán több olyan Kormányrendelet is megjelent, amely a SZÉP-Kártyát érinti.

bővebben

Tízórai

2021. 12. 13.

2021.12.14-én 10 órakor rendezzük meg online szakmai Tízórainkat. Az esemény részletes tematikaját és az előadás linkjét oldalunkont látthatja.

bővebben

Tudnivalók a munkahelyi védőoltás elrendelésével kapcsolatban

2021. 11. 03.

2021. november 1-jén lépett hatályba az a Kormányrendelet, amely lehetőséget biztosít a munkáltatóknak, hogy a munkavállalók részére a munkavégzés feltételeként előírják a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét.

bővebben

Könnyítések a harmadik országból származó munkavállalók foglalkoztatásában

2021. 09. 01.

Szeptember 1-jétől a kormány könnyítéseket vezet be a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásával kapcsolatban. A rendelkezéseket a veszélyhelyzet ideje alatt lehet alkalmazni. A veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért a külgazdasági és külügyminiszter felelős

bővebben

Online számla-adatszolgáltatás teljesítése külföldi vevővel folytatott önszámlázás esetén

2021. 07. 30.

A számlakibocsátási kötelezettségnek az adóalany meghatalmazott útján is eleget tehet, ezt tekintjük a gyakorlatban önszámlázásnak. Az online számla-adatszolgáltatásra önszámlázás esetén is az eladó kötelezett, technikailag azonban ez csak a vevő számlázó rendszerén keresztül történhet. Különösen akkor okoz nehézséget, ha a belföldi adóalany helyett külföldi fél állítja ki a számlát. Ez meglehetősen sok technikai és adminisztratív teherrel járna, így könnyítést hozott az NGM rendelet módosítása

bővebben

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre, italra

2021. 07. 23.

A tavaly novemberben bevezetett 5%-os Áfa elviteles ételek italok esetében megszűnik augusztus 1-jétől, így a továbbiakban a korábbi szabályoknak megfelelő áfakulcsot szükséges alkalmazni.

bővebben

Új helyre költözik mosonmagyaróvári irodánk

2021. 07. 16.

Nagy öröm számunkra, hogy mosonmagyaróvári munkatársaink is egy minden igényt kielégítő modern irodába költözhetnek

bővebben

Építőanyagok külföldre történő kivitele

2021. 07. 13.

Az építőipari alapanyagok egy része nagyon megdrágult az elmúlt hónapokban, ezért egy múlt héten megjelent Kormányrendelet szerint külföldre csak a belgazdaságért felelős miniszterhez történő regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően lehet stratégiai jelentőségű nyersanyagokat és termékeket (például kavics, cement, egy sor acélipari termék, valamint néhány szigetelőanyag) értékesíteni, illetve kivinni Magyarország területéről.

bővebben

Építőipari anyagok EKÁER bejelentése

2021. 07. 13.

A Magyar Közlönyben 2021. 07.08-án megjelent 403/2021. Korm. rendelet alapján a 2021. 07. 09. naptól kibővült az EKAER rendszerben bejelentésre kötelezett kockázatos termékek köre, főként építőipari anyagokkal.(kavics, cement, faáruk, vasból vagy acélból készült cikkek, huzalok, csövek stb.)

bővebben

A diákok munkavállalása és adózása

2021. 07. 07.

A nyári szünettel egyidejűleg eljön a diákmunkák ideje is. A diákok előtt pedig több lehetőség is nyitva áll a munkavégzésre, munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatásban vagy a leggyakoribb módon, iskolaszövetkezeten keresztül tudnak munkát vállalni.

bővebben

BiReg rendszer funkcióbővülése

2021. 07. 07.

A BIREG rendszer fejlesztésének folytatásaként a rendszerhasználat kiterjesztésre kerül a fel- és lerakóhelyek engedélykezelésével. A közlekedési hatóság hivatalos tájékoztatása szerint júliustól a BIREG elektronikus felület funkcióbővítésének ütemezése az alábbiak szerint várható:

bővebben

Távmunkavégzés szabályainak változásai a veszélyhelyzet ideje alatt

2021. 07. 07.

Még 2020 novemberében, amikor a kormány újra kihirdette a veszélyhelyzetet, jelent meg a 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet, amely a veszélyhelyzet időtartama alatt alkalmazandó, távmunkával kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Ennek a kormányrendeletnek a módosítása jelent meg július elején a Magyar Közlönyben.

bővebben

Uniós digitális Covid igazolvány

2021. 07. 06.

Július elsejével hatályba lépett az egységes uniós Covid-igazolvány. Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető. Az igazolás nem minősül útiokmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra, azt a magyar állampolgároknak meg kell igényelniük.

bővebben

5,5 millió beoltottnál életbelépő szabályok

2021. 07. 01.

A tegnapi nap folyamán megjelentek a Magyar Közlönyben azok az intézkedések, amelyek akkor lépnek életbe, ha 5,5 millió személy már megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját. A csütörtök reggeli adatok alapján erre jó eséllyel még a hétvége előtt sor kerülhet.

bővebben

Védőital adózása

2021. 07. 01.

Végre itt a nyár, és vele együtt a kánikula is. Ezeken a meleg napokon a munkahelyeken is rendkívüli intézkedéseket kell tenni, és a legtöbb vállalkozásnál gyakran kérdésként merül fel, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettség a védőitallal kapcsolatban.

bővebben

Tilos az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazása

2021. 06. 22.

Július 1-jétől tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek (például fültisztító pálcika, szívószál, evőeszköz, tányér), továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala. A biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak kivételével szintén július 1-jétől tilos azoknak a könnyű műanyag hordtasakoknak a forgalomba hozatala is, amelyeknek falvastagsága 15 mikron és a feletti.

bővebben

Adóhátralék fizetési halasztása és részletfizetési lehetősége

2021. 06. 16.

Mind a jogi személyek mind a természetes személyek kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb öt millió forint összegű adóra egy alkalommal, legfeljebb hat havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja vagy valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

bővebben

Turisztikai ágazatokat érintő intézkedések

2021. 06. 15.

A gazdaság újraindítását elősegítő, elsősorban a turisztikai ágazatot támogató intézkedésként 2021. január 1. napjától 2021. december 31. napjáig nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulási kötelezettség az ilyen hozzájárulás fizetésére kötelezett gazdálkodókat. A hozzájárulást nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

bővebben

Szép-Kártya adókedvezményének meghosszabbítása

2021. 06. 11.

2021. június 9-én került kihirdetésre az a Kormányrendelet, amely értelmében a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedésként már nem csak 2021. június 30-ig, hanem 2021. év egészére érvényes az a korábbi elfogadott jogszabályi rendelkezés, ami szerint nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeg után.

bővebben

EU digitális oltási igazolvány

2021. 05. 27.

Megszületett az ideiglenes megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között az EU-s covid igazolványról, mely igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy pedig már felgyógyult egy fertőzésből. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak. Az igazolvány a tervezett menetrend szerint várhatóan július 1-jétől lesz használható

bővebben

25 év alatti fiatalok adókedvezménye

2021. 05. 19.

Már megismerhetők a 25 év alatti fiatalokat megillető személyi jövedelemadó-mentesség szabályai. A kedvezmény a 2022. évben megszerzett és kizárólag az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében érvényesíthető.

bővebben

A fel-és lerakóhelyek engedélykezelési tevékenysége a BiReg tükrében

2021. 05. 11.

Az elmúlt időszakban a közlekedési hatóság ellenőrei megjelentek a fel-és lerakóhelyek helyszínén és ellenőrzik a honlapunkon részletezett, CEMT illetve bilaterális fuvarozási engedélyekhez kapcsolódó engedélykezelési kötelezettség teljesítését. Az engedélyek ellenőrzését elmulasztó fel- és lerakóhelyekkel szemben 300.000,-Ft közigazgatási bírság szabható ki.

bővebben

2021. március 31-ig tart a szankciómentes időszak az online adatszolgáltatásban

2021. 03. 29.

2021. március 31-én lejár az adóhatóság által az adóalanyoknak biztosított szankciómentes időszak az online számlaadat-szolgáltatás 2021. január 4-től már hatályos kötelezettségére vonatkozóan. Április 1-től már csak a 3.0 XSD séma szerint lehet a számlákról adatot szolgáltatni. Ugyanakkor sok érintettben felmerülhet a kérdés, hogy mely esetekben nem alkalmaz szankciót az adóhatóság és a moratórium lejárta után pótolni kell-e az elmaradásokat?

bővebben

Változások a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó általános forgalmi adó szabályozásban

2021. 03. 29.

Újabb adózási változásra számíthatnak 2021. április 1-jétől azok a vállalkozások, amelyek a munkaerő-kölcsönzési szektorban tevékenykednek, akár munkaerőt kölcsönöznek, akár ilyen szolgáltatást vesznek igénybe. Ettől az időponttól kezdve ugyanis a munkaerő-kölcsönzés általános jelleggel már nem lesz fordított adózású, hanem csak bizonyos építőipari munkával kapcsolatos munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásokra fog kiterjedni a fordított adózás.

bővebben

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításához kapcsolódó rendelkezések

2021. 03. 08.

Hétfőn életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított szabályok, ezzel egyidejűleg közzétette a Kormány, mely ágazatok kapnak segítséget adókedvezmény és bértámogatás révén. Az érintett szektorokról és az új szabályokról itt olvashatnak bővebben.

bővebben

Kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót a koronavírus elleni oltás beadására?

2021. 02. 26.

Hazánkba is lassan elérhetővé válik a munkaképes korosztály számára is a koronavírus elleni oltás. Ennek apropóján megnéztük, hogy érheti-e bármiféle hátrány a munkavállalót, amennyiben nem rendelkezik koronavírus elleni oltással.

bővebben

Bérletidíj támogatás

2021. 02. 12.

A lezárások miatt nehéz helyzetbe került tevékenységi köröket végzőknek egy új lehetőséget biztosít a kormány.

bővebben

Zöld iroda

2021. 02. 11.

Mikor nem home office-ban töltjük a koronavírus miatt a hétköznapjainkat, akkor az irodában dolgozunk. Abban az irodában, ami a városi széndioxid kibocsátás harmadát teszi ki.

bővebben

A minimálbér és azok alkalmazása különböző adónemekben

2021. 02. 05.

2021. január 28-án került kihirdetésre a 2021. évre vonatkozó minimálbér és garantált bérminimum, melyet első alkalommal a 2021. február hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg a minimálbérhez kapcsolódó jogosultságokat, amelynek a 2020. januárjában érvényes kötelező legkisebb minimálbér vagy a garantált bérminimum az alapja, az új összeg alapján 2021. február 28. napjáig felül kell vizsgálni.

bővebben

BiReg rendszer

2021. 01. 29.

2021. január 1-jétől új engedélyregisztrációs kötelezettség hárul a fuvarozó társaságokra, melyet a BiReg rendszerben kell teljesíteniük. A BiReg egy, a közlekedési hatóság által üzemeltetett, nyilvánosan elérhető informatikai rendszer. A díj ellenében végzett közúti árutovábbítási tevékenységről szóló Kormányrendelet eredeti, január 1-től hatályos szabályai szerint ez a regisztrációs kötelezettség kiterjedt az uniós, tehát a magyar fuvarozókra is.

bővebben

Lázméréssel kapcsolatos adatkezelési kérdések

2021. 01. 22.

A tavaly tavasszal hazánkba is megérkező koronavírus-járvány egyik hozadéka lett a munkahelyi lázmérés. De mit mond erről az adatvédelem, mi az Adatvédelmi Hatóság (NAIH) álláspontja?

bővebben

Felnőttképzési rendszer változásai

2021. 01. 19.

Január elsejével újra változott a felnőttképzésről szóló törvény. Változott a belső képzés fogalma, illetve a törvény kivételt tesz egyes képzések bejelentésével kapcsolatban. A jogalkotó – felismerve, hogy mennyi plusz terhet jelent ez a munkáltatóknak – egyszerűsítette az adminisztrációt is.

bővebben

Audit élő esemény vol 4

2020. 12. 18.

Kovács Eszter és Gulyás Péter előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 18.

Boros Gábor előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 18.

Molnár Dóra és Molnár Bálint előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 18.

Dudás Tamás előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 18.

Soos Péter előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 18.

Ősz András előadás

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 15.

Dr. Szemeti Adelinda előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 15.

Gulyás Péter előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 15.

Kiss Ibolya előadása

bővebben

Online tízórai

2020. 12. 15.

Szabados Éva előadása

bővebben

Számlaletöltő rendszer

2020. 04. 07.

A Molnár és Bányai Kft. mindig törekszik a folyamatos fejlődésre. Ennek egy újabb lépcsőfoka a frissen fejlesztett számlaletöltő rendszerünk.

bővebben

Megszűnik a windows 7 operációs rendszer támogatása

2020. 01. 13.

2020 január 14-től a Windows 7 támogatása teljesen megszűnik, ezért partnereink és saját rendszerünk biztonsága érdekében a Windows 7-tel történő elérést 2020.02.01-től megszüntetjük.

bővebben

Hibabejelentő rendszer

2019. 11. 21.

Cégünk folyamatosan azon dolgozik, hogy fejlődjön és még magasabb színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani ügyfelei számára. December elsejétől az informatikai, illetve a Softcomp Solar rendszerrel kapcsolatos hibákat csak a honlapunkon elérhető hibabejelentő rendszeren keresztül jelenthetik be.

bővebben

EKÁER informatikai fejlesztések

2019. 10. 01.

Az Adóhatóság 2019.09.27-ei dátummal élesítette új informatikai fejlesztését, melynek köszönhetően már nem elegendő az EKÁER felületen a fuvarozás megkezdésének dátumát illetve a kirakodási címre történő érkezés dátumát megadni, mindenképpen szükséges az óra, perc megadása is.

bővebben

Megváltozott e-mail címek!

2019. 09. 12.

Tisztelt Partnerünk! Felhívjuk a figyelmét, hogy kollégáink e-mail címe mostantól @molnar-banyai.hu végre módosult.

bővebben

Munkaügyi audit

2019. 03. 04.

Minden cég folyamataiban lehetnek hiányosságok, ne várja meg míg erre a hatóságok hívják fel a figyelmét

bővebben

Áfalevonás változása személygépkocsi bérlés esetén

2019. 03. 04.

A személygépkocsi bérlet kapcsán az eddigi előírások módosítása az Európai Tanács derogációs határozatán alapul. Az áfa törvény változása a bérelt személygépkocsik adólevonási szabályait érintette.

bővebben

Újabb lépés egy papírmentes irodához, az e bérlap letöltő

2019. 02. 01.

Az e bérlap letöltő segítségével megkönnyíthető a bérlapkiosztás

bővebben

Nem egyszerű kiszállni

2019. 01. 29.

A hazai kkv-k utódlása egyre több helyen kerül elő erről készült szemléletes Infográf.

bővebben

HOA Tagság

2018. 07. 03.

Együttműködés lépett életbe a HOA és a Molnár és Bányai cégcsoport között

bővebben

Adóváltozások 2018

2018. 01. 10.

Kivonat az adótörvények 2018. évi változásaiból

bővebben

Energiahatékonysági beruházás

2018. 01. 09.

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye

bővebben

Új transzferár kötelezettség

2018. 01. 09.

Új transzferáras kötelezettség - Országonkénti jelentés „CbC” bevezetése

bővebben

Új pénzmosás elleni törvény

2018. 01. 09.

Új pénzmosás elleni törvény módosítás

bővebben