BiReg rendszer


A Kormányrendelet 2021. február 4-én hatályba lépő módosítása értelmében - az árutovábbítási közösségi engedéllyel rendelkező fuvarozók kivételével – már csak a CEMT és a két vagy többoldalú nemzetközi egyezmény alapján kiadott engedéllyel Magyarország területét érintő, a Kormányrendeletben meghatározott fuvarfeladatok esetében kell ebben a BiReg rendszerben a regisztrációt elvégezni.

A regisztráció egyrészt az üzembentartói regisztrációból, másrészt minden fuvarfeladathoz kapcsolódó fuvarregisztrációból áll.

 

Ezzel egyidejűleg a felrakás helyén a feladót, magyarországi lerakás helyén a címzettet is terhelik kötelezettségek. A felrakónak és címzettnek vizsgálnia kell a CEMT illetve a kettő vagy többoldalú nemzetközi egyezmény alapján kiadott engedély meglétét, időbeli hatályát és az adott árutovábbítási feladatnak való megfelelését, továbbá a fuvarregisztráció érvényességét is, és ehhez kacsolódó adminisztratív feladatok is terhelik (engedélykezelés). A feladónak és a címezettnek  2021. július elsejétől szállítással összefüggő adatokat is kell rögzíteniük a BiReg rendszerben.

 

Az engedélyregisztrációs kötelezettség 2021. január 1-jétől él, ám a hatóság türelmi időszakot állapított meg. 2021. február 1-jétől azonban már bírsággal sújthatók a regisztrációt elmulasztó fuvarozók és az engedélyek ellenőrzését elmulasztó fel- és lerakóhelyek is.