Zöld iroda


Ez nem csak hangzatos sallang: a gazdaságban felhasznált anyag- és energiafogyasztás 40%-át az irodák üzemeltetése teszi ki.  Már egy kisebb iroda éves papírfelhasználása is kb. fél tonna, ami három húszméteres fának felel meg.

A klímaváltozás a nyakunkon, ezért úgy gondoljuk, jobb érzés egy olyan helyen dolgozni, ami odafigyel a környezetre és a bolygónk jövőjére.

A környezetbarát munkahely nem csak nekünk dolgozóknak hasznos, hiszen gondoljunk csak bele,  mekkora költségtől szabadulna meg a munkáltató, ha a papírfelhasználást csökkentené. Az így felszabaduló rezsiköltségeket másra lehetne fordítani, amitől a vállalat versenyképesebb lehetne.

Egy zöld iroda kialakítása első körben nem feltétlenül kerül milliókba, de már középtávon megtérülő befektetés lehet.

Amelyik vállalatnak azonban nem áll módjában egy ilyen munkakörnyezet kialakítása, az is sokat tehet azért, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát. A Harris Interactive felmérése szerint az amerikai fogyasztók 80%-a inkább attól a cégtől vásárol, amelyikről tudja, hogy fenntartható módon működnek.


Mit tehetünk a zöldebb irodáért?

Zöld energiafelhasználás

A napkollektorok manapság egyre elterjedtebbek a hazánkban is, viszont más módszerek is vannak. Az esővíz megtisztítása talán még nem annyira bevett szokás idehaza, de a zöldtetőket egyre több helyen látni. Annak ellenére, hogy ezek nagyobb kiadást jelentenek, és a megtérülésük is egy-két évtizedben mérhető, megvannak a maguk előnyei.


Világítás

Talán a legegyszerűbben megvalósítható a világítótestek korszerű, energiahatékony változatokra való cseréje. Még jobb megoldás a több természetes fény bejuttatása az irodába.  A megfelelő mennyiségű természetes fény mellett a dolgozók hangulata, ezáltal pedig a produktivitásuk is javul, és a villanyszámla csökkenése sem elhanyagolható tényező.


Légkondicionálás és fűtés

A munkahelyek sokszor túlhűtöttek a nyári, vagy éppen túlfűtöttek a téli hónapokban. A légkondicionáló folyamatos működtetése káros az egészségre, (télen 20°C, nyáron 24°C a javasolt hőmérséklet), ezért kedvezőbb megoldás, ha inkább többször nyitunk ablakot. A hőmérséklet mesterséges szabályozását hagyjuk meg a szélsőséges időszakokra!


Papírmentesség

Gondoljunk csak bele! Minden iroda használ nyomtatókat, amivel hatalmas mennyiségű papírt fogyaszt. Érdemes lenne nyomtatás előtt átgondolni, hogy mi az, aminek a kinyomtatására feltétlenül szükségünk van, hiszen a régi papíralapú számlák helyett megjelentek az e-számlák, és a bérlapok megtekintésére is van modern megoldás.

A digitális bérlap letöltő rendszer arra hívatott, hogy a munkáltatót mentesítse a bérlapok nyomtatásától, borítékolásától és kiosztásától. A munkavállalók részéről is csupa előnnyel jár, nem tudják ezeket a fontos dokumentumokat elveszíteni, valamint digitális formában hónapokra lebontva vissza tudják őket nézni. Ha feltétlenül szükséges nyomtatni, akkor érdemes újrafelhasznált papírra, kétoldalasan, kevesebb tinta felhasználásával megtenni.


Szelektív hulladékgyűjtés

Talán ez a környezetbarát módszerek legismertebbike. Egy irodában nap, mint nap nagy mennyiségű hulladék keletkezik, de szerencsére ezek nagy része újrahasznosítható, csak annyit kell tennünk, hogy biztosítjuk a kollégák számára a szelektív gyűjtés lehetőségét.


Energiavámpírok

Mindenhol megtaláljuk ezeket az észrevehetettlen „energia szívókat”. Ezek az eszközök akkor is áramot fogyasztanak, ha nincsenek használatban. A szüntelenül bekapcsolt nyomtatók, a bedugott laptopok mind-mind feleslegesen fogyasztják az áramot. Érdemes elosztókba szervezni ezeket a gépeket, a legolcsóbb megoldás erre, ha minden nap végén lekapcsoljuk az elosztókat, vagy kihúzzuk a konnektorból ezeket az eszközöket. A kicsit drágább, de okosabb opció speciális, ún. programozható elosztók beszerzése, melyek időzítő segítségével egy meghatározott időpontban kikapcsolnak.


Vannak a világban igazán ötletes megoldások is cégek részéről.

Egy spanyol tervezőiroda például egy erdőbe építette fel székhelyét. Az épületnek üvegfalai vannak, így az év nagy részében nem szükséges mesterséges fény a munkához. Az iroda félig a földbe van süllyesztve ezzel a légkondícionálás kérdése is megoldódott.


Tanulságként megállapíthatjuk, hogy a cégek már pár apró változtatással is sokat tehetnek a fenntarthatóbb jövőért.