25 év alatti fiatalok adókedvezménye


A májusban kihirdetésre került 25 év alatti fiatalokat megillető személyi jövedelemadó-alap kedvezmény fontosabb szabályai a következők:

A kedvezmény a 2022. évben megszerzett és kizárólag az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében érvényesíthető.

A kedvezményt a 25. életévét be nem töltött magánszemélyek vehetik igénybe, utoljára abban a hónapban lehet élni vele, amikor a 25. életévét betölti.

A kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de sorrendben a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőzően illeti meg a fiatalt.

A sorrendnek jelentősége van, hiszen a családi kedvezmény akkor is igénybe vehető, ha a személyi jövedelemadó-alap nullára csökken, ekkor családi járulékkedvezményként.

Ha az első házasok kedvezményére jogosult házaspár esetén mindkét házastárs 25 év alatti fiatal, akkor a házassági adókedvezmény érvényesítésének első jogosultsági hónapja az a hónap, amelyet megelőzően valamelyik házastárs betölti a 25. életévét. Ilyen módon mindkét kedvezmény igénybe vehető időben egymás után. Ez a szabály a 2021. december 31-ét követően megkötött házasságokra vonatkozik.

Az adómentesség kizárólag az összevont adóalapba tartozó jövedelmek után jár, tehát jellemzően a bér vagy önálló tevékenységből származó jövedelmek (például megbízási díj, egyéni vállalkozói kivét, őstermelői jövedelem) után, de nem vonatkozik például a vagyonátruházásból származó jövedelemre.

Az adóalapcsökkentés  összege nem korlátlan, az legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a KSH által közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetnek a szorzata lehet.

A változás 2022. január 1-jén léphet hatályba, így a megtakarítás összege jelenleg pontosan nem ismert. Viszonyításként tekinthetjük a 2020. júliusi összeget, ami 401.847,-Ft volt. Vagyis a kedvezmény igénybevételének alapjaként ennek egy évre vetítve tizenkétszerese számítható, ami 4.822.164,-Ft, ebben az esetben akár 723 ezer forint adót lehetne megspórolni, ha már idén igénybe lehetne venni a kedvezményt.

A kifizető a kedvezmény igénybevételéhez az adóelőleg megállapításakor az adóalapot automatikusan csökkenti, kivéve ha a 25 év alatti fiatal a kedvezmény érvényesítésének teljes vagy részbeni mellőzését kéri.

A maximálisan igénybe vehető kedvezmény összegének azért van jelentősége, mert ha az adóalap a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó bruttó átlagkereset és a jogosultsági hónapok szorzatát meghaladja, akkor a fiatalnak a munkáltató vagy a kifizető felé nyilatkozatot kell tennie arról, hogy nem kéri a kedvezmény részben vagy egészben történő érvényesítését, tehát a munkáltató vagy kifizető mellőzze az adóelőleg-alap csökkentését. Ha ezt nem teszi meg a 25 év alatti fiatal, akkor a különbözet tízezer forintot meghaladó része után 12 százalék különbözeti bírságot kell fizetnie a megfizetendő 15 százalékos jövedelemadón felül.

Első alkalommal a 2021. december 31. után megszerzett jövedelmek után kérhető a kedvezmény, de munkaviszony esetén a 2021-re utólag elszámolt prémiumra, bónuszra is alkalmazni lehet, amennyiben azt 2022. január 10. napját követően fizetik ki.