EU digitális oltási igazolvány


A nyár közeledtével egyre többeket foglalkoztató kérdés, hogy az Európai Unión belüli szabad mozgás joga miként lesz gyakorolható.

Az Európai Bizottság 2021. március 17-én javaslatot tett egy digitális oltási igazolvány létrehozására, hogy a Covid19 világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok biztonságos, szabad mozgását az Európai Unión belül. Ezt követően áprilisban az Európai Parlament megszavazta az uniós vakcinaútlevél tervezetét. 2021. május 20-án megszületett az ideiglenes megállapodás az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács között az igazolvánnyal kapcsolatos kérdésekben. A megállapodásról az Európai Parlament a júniusi plenáris ülésén szavaz. A tagállami minisztereket tömörítő Tanács ezután hozza meg a végleges döntést. A tervezett menetrend szerint július 1-jétől léphet életbe az vakcinaútlevél, melynek hivatalos neve EU-s digitális covid-igazolvány (EU Digital Covid Certificate).

A tagállamoknak mindehhez még fel kell készülniük az igazolványok logisztikai bevezetésére és a szükséges változtatásokat is meg kell tenni az egészségügyi nyilvántartási rendszereikben, minderre elvileg 6 hét áll majd rendelkezésre, ha az uniós rendeletet elfogadja a Tanács. A tervek szerint ekkor még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék.

A digitális oltási igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy a tulajdonosa:

  • kapott Covid19 elleni oltást,
  • negatív eredménnyel lett tesztelve,
  • felgyógyult a Covid19-ből


Az igazolvány papír alapon vagy digitálisan lesz elérhető. Közös uniós szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt másik uniós országban is elfogadják.

Az uniós digitális covid-igazolványra vonatkozó rendelet előreláthatólag 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának, és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak. A Bizottság hangsúlyozta, hogy  igazolvány célja, hogy az alapján meg lehetne állapítani, hogy egy adott személy az utazás során mentesülhet-e a vírus terjedésének csökkentését szolgáló ideiglenes korlátozások – mint például érkezéskor a tesztelés, majd a karantén – alól.

Bár a tagállamok elfogadták, hogy ne akadályozzák a covid-igazolvánnyal rendelkezők szabad mozgását olyan beutazási feltételekkel, mint a karanténkötelezettség, de a megállapodás szerint, ha a járványhelyzet úgy hozza, korlátozó intézkedéseket léptethetnek életbe saját hatáskörükben.


Védőoltások

A tagállamoknak el kell fogadniuk az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyaggal (jelenleg ezek a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Johnson&Johnson vakcinák) elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat. Az egyes tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel (ilyen például a Sinopharm vakcina).


Tesztelés

A tagállamoknak a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetésének elkerülése céljából és gazdasági okokból mindenki által hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelési lehetőségeket kell biztosítaniuk. Ennek érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót a SARS-Co V-2 fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni.


Adatkezelési kérdések

A digitális  oltási igazolvány a legfontosabb szükséges információkat fogja tartalmazni, például a nevet, a születési időt, a kiállítás dátumát, a védőoltással/teszteléssel/gyógyulással kapcsolatos lényeges információkat és egy egyedi azonosítót. Ezeket az egészségügyi adatokat a felkeresett országok nem őrizhetik meg, azok az igazolványt kiállító tagállamnál maradnak Csak az igazolvány érvényessége és hitelessége vizsgálható meg, amihez a kiállítót és az aláírást fogják ellenőrizni.. További adatvédelmi garancia, hogy minden egyes oltás, teszt vagy gyógyulás esetén külön-külön független igazolványt kell kiállítani, amelyen nem tüntethető fel az igazolvány birtokosa korábbi igazolványainak előzményei.

Az igazolvány kiállítása a nemzeti hatóságok feladatköre lesz: kiállíthatják kórházak, tesztközpontok vagy más egészségügyi hatóságok.

A digitális változatot mobil eszközön lehet majd tárolni. A polgárok nyomtatott változatot is igényelhetnek. Mindkettő rendelkezik egy alapvető információkat tartalmazó QR-kóddal és egy digitális bélyegzővel, amely az igazolvány hitelességét biztosítja.