Hírlevelek


Kötelező GDPR felülvizsgálat!

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően minden adatkezelő köteles háromévente felülvizsgálnia adatkezelését. Következő hírlevelünk ezt a témát járja körül.

2021. 09. 10.

Solar frissítés

2021. szeptember 11-én 20:00-tól a Solar rendszer frisítés miatt nem lesz elérhető egészen 2021. szeptember 13. 06:00-ig.

2021. 09. 06.

Változás a szakképzési hozzájárulás szabályozásában

Hírlevelünkben összefoglaljuk a szakképzési hozzájárulást érintő változásokat, amelyek 2021. július 1-én léptek hatályba és a szakképzési hozzájárulás megszűnéséig, azaz 2022. június 30-ig maradnak érvényben.

2021. 08. 27.

M&A piaci jelentés

Szeretnénk az Önök figyelmébe ajánlani partnerünk a Heal Partners 2021-es jelentését.

2021. 08. 06.

Az egyes építőipari nyersanyagok és termékek áremelkedését visszaszorító intézkedések

Az építőipari árak túlzott emelkedésének megakadályozása érdekében múlt hét csütörtökön több rendeletet is hozott a kormány. A Magyar Közlönyben többek között az építőipari termékek külföldre történő értékesítéséről és kiviteléről, a bányászatra vonatkozó extraprofit-adóról és az EKAER bejelentési kötelezettség alá eső termékek körének bővüléséről jelent meg rendelet. Ezen kormányrendeleteket a veszélyhelyzet ideje alatt kell alkalmazni.

2021. 07. 23.

Könyvvizsgálati tapasztalatok

A nyári időszakot fel szeretnénk használni az előző időszaki könyvvizsgálati tapasztalatok megosztására, valamint a 2021. december 31-i fordulónapra való felkészülésre. Ezen pontokat gyűjtöttük össze jelen információs levelünkben.

2021. 07. 21.

Az egyes építőipari nyersanyagok és termékek áremelkedését visszaszorító intézkedések

Az építőipari árak túlzott emelkedésének megakadályozása érdekében múlt hét csütörtökön több rendeletet is hozott a kormány. A Magyar Közlönyben többek között az építőipari termékek külföldre történő értékesítéséről és kiviteléről, a bányászatra vonatkozó extraprofit-adóról és az EKAER bejelentési kötelezettség alá eső termékek körének bővüléséről jelent meg rendelet. Ezen kormányrendeleteket a veszélyhelyzet ideje alatt kell alkalmazni.

2021. 07. 16.

Az elektronikus kereskedelemre vonatkozó új áfaszabályok

A 2021. július 1-jén hatályba lépő, az elektronikus kereskedelem adózására vonatkozó változások főként azokat a vállalkozásokat érintik, akik terméket értékesítenek vagy szolgáltatást nyújtanak a Közösség más tagállamában letelepedett nem adóalanyok, magánszemélyek felé és ehhez akár elektronikus felületet is igénybe vesznek. Hírlevelünkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb, új általános forgalmi adó szabályokat gyűjtöttük össze.

2021. 06. 25.

KIVONAT AZ ADÓTÖRVÉNYEK 2021. ÉVKÖZBENI és 2022. ÉVI VÁLTOZÁSAIBÓL

Hírlevelünkben a június elején kihirdetett adócsomag legfontosabb intézkedéseit ismertetjük. A módosítások nagyobb része a jövő évre vonatkozik, de több kedvező szabály már alkalmazható 2021. június 10-étől.

2021. 06. 24.

A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések

A koronavírus-világjárványt követő, a gazdaság újraindítását elősegítő és a vállalkozások adó- és járulékfizetési kötelezettségeinek könnyítésével kapcsolatos kormányzati intézkedésekről tájékoztatjuk ügyfeleinket jelen Hírlevelünkben.

2021. 06. 24.

A fel-és lerakóhelyek engedélykezelési tevékenysége a BiReg tükrében

Mai Hírlevelünk témája azon ügyfeleinket érintheti, akik harmadik országban honos fuvarozókat bíznak meg termékeik elszállításával, vagy harmadik országba vagy országból fuvaroztatnak terméket, mert a magyarországi fel-és lerakóhelyeket ellenőrzési kötelezettség terheli a CEMT és a bilaterális engedélyek vonatkozásában. A fel- és lerakóhelyeknek ellenőrzési, engedélykezelési tevékenységük során 2021. július 1-jétől már a BiReg rendszert is használniuk kell.

2021. 06. 04.

NEGATÍV SAJÁT TŐKE RENDEZÉSE

Közeledik az éves beszámolók OBR rendszeren keresztül történő közzétételének határideje. Az OBR rendszerben megjelenő adatok információt nyújtanak a cégbíróságok részére a nem megfelelő összegű saját tőkével rendelkező cégekről, mely alapján eljárást indíthatnak a cégek ellen. Ennek megelőzése érdekében a vállalatoknak rendezniük kell az esetleges saját tőke problémáikat. Hírlevelünkben a negatív saját tőke rendezésének lehetőségeit ismertetjük.

2021. 05. 21.

ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATOK TRANSZFERÁR TERÜLETEN

Múlt heti hírlevelünkben a COVID-19 járvány transzferár dokumentációra gyakorolt hatásaira hívtuk fel a figyelmüket. Jelen hírlevelünkben a szokásos piaci árak vizsgálatával kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokra térünk ki. A transzferár dokumentációkat a magyar és a külföldi adóhatóságok is egyre komolyabban vizsgálják. Különösen fontos területek a veszteséges tevékenységgel kapcsolatos kiigazítások, a vizsgált mutatószámok, és egyre jelentősebbé válik a finanszírozási ügyletek elemzése is.

2021. 05. 14.

TRANSZFERÁR DOKUMENTÁCIÓ JELENTŐSÉGE ÉS A KORONAVÍRUS HATÁSAI

Mai hírlevelünkkel a transzferár dokumentáció jelentőségére hívjuk fel a figyelmet. Azok a társaságok, amelyek vállalati mérete csoport szinten a Kkv. törvény alapján meghaladja a kisvállalati méretet, transzferár dokumentáció készítésére lehetnek kötelezettek. A 2020-as üzleti év dokumentációjának elkészítése során figyelmet kell fordítani a COVID-19 járvány eredményre gyakorolt hatásának vizsgálatára is. Hírlevelünkben az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre is kitérünk.

2021. 05. 12.